Nopean shakin joukkue-SM Helsingissä

Kirjoittanut Ville Vainio 7. huhtikuuta 2015

TuTS osallistui nopean shakin joukkue-SM -kilpailuihin, jotka pelattiin 28.-29.3. Helsingin Shakkiareenalla. TuTS:n joukkueessa pelasivat pöytäjärjestyksessä Vilka Sipilä, Aleksei Holmsten, Teemu Topi-Hulmi, Lari Linden, minä, Tero Salopää ja Jero Liimatainen. Kisan formaattia oli pyritty kehittämään ja tarkoituksena oli pelata kuuden pelaajan joukkueilla (kaksi varapelaajaa sallittiin) ensin kolmen kierroksen alkukarsinta, josta parhaat olisivat jatkaneet liigassa ja loput 1.divisioonassa. Kisoihin osallistui kuitenkin yhteensä vain kahdeksan joukkuetta (Velhot, Tammer, MatSK, TuTS, KymS, MikkSK, I-HSK ja LeppSisu) joten turnaus pelattiin kaksinkertaisena täyskierroskilpailuna. Syitä osallistujien vähäisyyteen on pohdittu mm. Shakkifoorumilla.

Kisat avasi Helsingin Shakkiliiton uusi puheenjohtaja Juha Sundelin, joka kertoi liiton sopimista uusista vastuualueista ja toimintasuunnitelmasta. Liiton hallituksen esittelyn voit lukea Shakkifoorumilta. Juha ilmoitti myös HSL:n hakevan seuraavia Joukkuepikashakin SM-kisoja Helsinkiin.

Kisojen ennakkoon suuri yllätysnimi oli pokeripiireistäkin tuttu kanadalaissuomalainen Jeff Sarwer, joka pelasi KymS:n ykköspöydällä. Jeff kohautti shakkimaailmaa voittamalla alle 10-vuotiaiden maailmanmestaruuden kahdeksanvuotiaana 1986. Sen jälkeen hän kuitenkin lopetti aktiivisen pelaamisen ja on vasta viime vuosina väläytellyt mahdollisuutta siirtyä uudelleen shakin pariin. Jeff on aiemmin sanonut, että suurmestaritittelin tavoittelu saattaisi saada hänet motivoitumaan harjoitellakseen shakkia täysipainoisesti.


KymS:n ykköspöydällä pelasi kanadalaissuomalainen entinen maailmanmestari Jeff Sarwer (Kuva: Toivo Pudas)

Ensimmäinen pelipäivä

Lauantain seitsemän kierrosta menivät tutsilaisittain mukavasti. Hävisimme niukasti 4-2 Velhoille ja 3.5-2.5 Tammerille voittaen loput viisi ottelua. Joukkueemme pistenikkarit olivat Vilka (6/7) ja Teemu (5.5/7). Ensimmäisen pelipäivän jälkeen Tammer oli kolmen pisteen karkumatkalla voitettuaan kaikki pelit ja Velhot meistä pisteen päässä toisena. Neljäntenä vaani KymS kolmen pisteen päässä meistä. KymS:n seuratuin pelaaja Jeff Sarwer sai kasaan kolme pistettä.

Toinen pelipäivä

TuTS voitti sunnuntaina Velhot 3.5-2.5. (Kuva: Toivo Pudas)

Sunnuntaina Tammer jatkoi voittokulkuaan ja TuTS:n osalta pronssi varmistui kierros kierrokselta, joten päätimme keskittyä hopean saalistamiseen, joka vaati voiton Velhoista toiseksi viimeisellä kierroksella ja MatSK:n kaadon viimeisellä kierroksella. Suunnitelma etenikin hyvin selätettyämme Velhot 3.5-2.5. Viimeisellä kierroksella kesäaikaan siirtymisen rasitukset painoivat kuitenkin liikaa ja hävisimme MatSK:lle tylysti 5-1. Tuloksena oli kuitenkin SM-pronssi, johon saatoimme olla tyytyväisiä. Tammer kiillotti vielä kultansa voittamalla kaikki pelinsä.

Nopean shakin joukkue-SM:n täydelliset tulokset

TuTS:n pronssijoukkue vasemmalta: Jero Liimatainen, Aleksei Holmsten, Vilka Sipilä, Teemu Topi-Hulmi, Lari Linden, Ville Vainio ja Tero Salopää. (Kuva: Ari Möttönen)