TuTSille mitaleja nuorten SM-kisoissa

10. kesäkuuta 2018

Viisi TuTSin junioripelaajaa kisasi nuorten SM-mitaleista Valkeakoskella 7.-10.6.2018. Kilpailu on nuorten vuoden päätapahtuma kotimaassa, sillä SM-mitalistit palkitaan mitalien lisäksi edustuspaikoilla kansainvälisiin nuorten kilpailuihin. Kisoissa pelattiin seitsemän kierrosta pitkin peliajoin. Alle 10-vuotiaat ja alle 8-vuotiaat pelasivat hieman lyhyemmillä miettimisajoilla, jotta heidän ryhmänsä saatiin vietyä läpi perjantai-iltapäivän ja viikonlopun aikana. Vanhemmat ikäryhmät eli alle 12-, 14-, 16-, 18- ja 20-vuotiaat aloittivat urakkansa jo torstaina. TuTSin kokeneempaa nuorisokaartia edustivat Turussa aktiivisesti pelaavat Ilkka Koota, Matias Tuominen ja Eeli Asikainen, joilta oli lupa odottaa menestystä. Lisäksi mukana oli kaksi ensikertalaista ja tuoretta TuTSilaista: Ella Asikainen ja John Takala.

Suurimmat ennakko-odotukset turkulaisittain kohdistuivat viime vuoden mestariin Ilkka Kootaan. Rakettimaisen Selo-nousukiidon kevään aikana tehnyt Ilkka on tämän vuoden aikana nostanut selolukuaan 400 pistettä ja oli selkeästi ykkösrankattu alle 10-vuotiaissa seloluvullaan 1813 seuraavan pelaajan selon ollessa alle 1500. Ennakkosuosikin asema ei tunnetusti ole helppo, mutta Ilkka kesti paineet erinomaisesti muita kehittyviä nuoria vastaan ja voitti mestaruuden tuloksella 6,5/7. Mainittakoon vielä, että pelit pysyivät Ilkan hallinnassa alusta loppuun, joka yleensä koitti parissakymmenessä siirrossa. Kuuden varman ja vakuuttavan voiton jälkeen Ilkka varmisti lyhyellä tasapelillä mestaruuden. Onnea Ilkka!

Viime aikoina suurin harppauksin kehittynyt Eeli Asikainen oli yksi mitalisuosikeista alle 8-vuotiaissa. Eelin vahvuuksiin kuuluu asemallinen ja solidi pelityyli, mikä on melko ainutlaatuista puhuttaessa 7-vuotiaasta pelaajasta. Eeli voitti vastustajia varmoin ja rauhallisin ottein. Tiukin ja mitalin kirkkauden ratkaiseva peli oli Eelin peli tamperelaista Niklas Jakkolaa vastaan. Eeli sai mukavan hyökkäyksen ja Niklaksella oli tukalaa Eelin sotilaiden vyöryessä kohti. Valitettavasti hyökkäys ei lopulta tuottanut toivottua tulosta ja parin epätarkkuuden jälkeen Niklas korjasi pisteen kotiin. Eelille kuitenkin hopeaa upealla tuloksella 6/7. Onnea!

13-vuotias Matias Tuominen oli Turun vanhin edustaja ja hän pelasi alle 14-vuotiaiden sarjassa. Matias on kehittynyt mukavasti shakissa viime aikoina ja viime marraskuussa koululaisten SM-kisoissa Matias jakoi kolmostilaa, joten Matiakseltakin voitiin odottaa hyvää sijoitusta. Lähtörankingissä Matias sijoittui puoliväliin ollen yhdeksänneksi sijoitettu 18 pelaajan ryhmässä. Turnaus lähti hyvin käyntiin kahdella voitolla, mutta toisena pelipäivänä Matias kohtasi mustilla ryhmän kaksi kovinta pelaajaa, joita hän ei hyvistä yrityksistä huolimatta pystynyt yllättämään. Lopputulos 3/7 ja 10. sija oli hyvin lähellä odotustulosta, joten ihan kelpo turnaus Matiakseltakin. Mainittakoon, että Matias pelasi kärkipöydillä useita pelejä ja kohtasi seitsemän kierroksen aikana kaikki kolme mitalistia, joten vastustajat olivat kovia. Hyvä Matias!

Turun nuorten turnauksissa Turun turnajaisissa hyvin menestynyt Ella Asikainen pelasi ensimmäisen pitkän pelin kisansa nuorten SM:ssä. Shakki ei ole Ellan ykkösharrastus, mutta potentiaalia ja lahjoja shakkiin on runsaasti. Alle 10-vuotiaissa oli pelaajien nuoresta iästä huolimatta useita paljon pelikokemusta hankkineita pelaajia ja kokemus tuo rutiinia, joka näkyy pelivarmuutena ja menestyksenä. Tässä joukossa Ellan tulos 3,5/7 oli loistava ja tyttöjen pronssimitali ansaittua. Hienoa Ella!

Turkulaisista nuorin oli tänä vuonna koulunsa aloittava John Takala. Johnilla ei ollut ennen kisoja minkäänlaista kokemusta shakkiturnauksista, mutta intoa sitäkin enemmän. Valitettavasti kokemuksen puute hieman kostautui eräässä pelissä, jossa Johnin mukaan vastustaja teki kaksi siirtoa peräkkäin ja sai siten lyötyä Johnin kuningattaren. John oli niin häkeltynyt tilanteesta, ettei huomannut kutsua tuomaria paikalle ja peli päättyi vastustajan voittoon. Nuorimmassa ryhmässä pelipöytäkirjan pitäminen hoituu viivoilla, joten tilannetta ei pystynyt tarkistamaan pelipöytäkirjasta. Tästä takaiskusta huolimatta John pelasi erittäin hyvän turnauksen tuloksella 3/7. Tämä oli oikein hyvä alku, toivottavasti into shakkiin jatkuu. Hyvä John!

Tulokset löytyvät Chess-resultsista: http://chess-results.com/fed.aspx?lan=18&fed=FIN